Jos haluat puutarhasi puhkeavan kukkaan ensi keväänä, nyt on aika istuttaa sipulikasveja! Valitse värikkäitä tulppaaneja!

Jokainen puutarha kaunistuu kerroksella keväistä kukintaa (useimpia perennoja saa silloin vielä odotella) ja sinulla riittää runsaasti seurattavaa kevään edetessä. Kukapa ei tarvitsisi hieman VÄRITERAPIAA pitkän talvikauden jälkeen!

 

Tässä 3 vinkkiä, jotka kannattaa huomioida tulppaanin sipuleita valitessasi:

1. Kasvien lopullinen korkeus

Useimpien sipulikasvien lehdet kuihtuvat pian kukinnan jälkeen. Vähitellen kellastuvat lehdet kannattaa kuitenkin jättää rauhaan, sillä kasvin keräämä energia on tällöin varastoitumassa takaisin sipuliin seuraavaa kevättä varten.

Hyvä ratkaisu on istuttaa sipulikasvit perennojen väleihin. Näin kuihtuvat lehdet jäävät piiloon muun kasvillisuuden kasvaessa.

Tarkista kuitenkin, että valitsemillasi myöhäisimmillä tulppaanilajikkeilla on riittävästi korkeutta näkyäkseen hyvin perennojen joukosta.

Tulppaanit ´Angelique´ ja ´Mount Tacoma´
Tulppaani ´West Point´
 

2. Istutusalueen väriskaala

Sipulikasveilla on ihana soinnutella väriyhdistelmiä ja nauttia eri sävyistä. Erityisesti tulppaaneissa on paljon valinnan varaa. Ne ovat kuitenkin siinä mielessä oikukkaita, että osa sipuleista jaksaa kukkia vuodesta toiseen ja osa taantuu varsin pian.

Parhaimmat yhdistelmät ja onnistuneet yllätykset saat aikaan, kun valitset joka istutusalueelle oman väriskaalan tai tietyn päävärin. Esimerkiksi lämpimät sävyt tai kylmät sävyt, pehmeät pastellit tai intensiivisen värikkäät, lämmin keltainen tai kylmä pinkki, joita komppaat muilla väreillä. Näin voit joka vuosi istuttaa mukaan uusiakin kokeiluja ja kokonaisuus pysyy silti tyylikkäänä.

Valkoinen ´Purissima´ tulppaani ja taustalla ´Spring Green´ sekä Darwinhybridi-Ryhmän tulppaaneja
Tulppaani ´Spring Green´ Taustalla Darwinhybridi-Ryhmän tulppaaneja
 

3. Puutarhasi antimilla herkuttelevat vierailijat
Tulppaanin sipulit maistuvat myyrille valitettavan hyvin. Voit yrittää hämätä niitä ja istuttaa joukkoon myöhemmin kesällä kukkivien laukkojen (Allium) sipuleita. Jos hämäys ei muutamista yrityksistä huolimatta onnistu, kannattaa vaihtaa lajia.

Narsissit (Narcissus) ovat erinomainen valinta, jos ongelmanasi ovat myyrien ohella muutkin vierailijat. Ne eivät maistu myyrille, kaneille, peuroille eikä myöskään kauriille. Myyrät, peurat ja kauriit jättävät useimmiten myös laukat rauhaan (Allium).

Pikarililjat (Fritillaria) eivät puolestaan maistu myyrille ja kaneille.

Jos peurat ja kauriit ovat ongelma, suosi puutarhassasi myös herkän kauniita lumipisaroita (Leucojum).

Näillä ohjeilla varmistat keväisen kukkaloiston puutarhaasi! Sipulit istutat vielä hyvän muistisäännön mukaisesti kolme kertaa korkeutensa syvyyteen.

 

Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin! 

Kerron mielelläni lisää siitä, kuinka voisin auttaa sinua esimerkiksi täydentämään olevien istutusalueiden kasvillisuutta tai suunnittelemaan kokonaan uutta. Ota yhteyttä ja jutellaan lisää! 

Jos sinulla on rivitalopiha ja haluaisit aloittaa muutoksen jo heti – mutta suunnitelmat puuttuvat – tutustu laatimiini rivitalopihojen valmissuunnitelmiin. Valmiin, helposti kooltaan muokattavan suunnitelman voit ostaa >>TÄÄLTÄ<<. Tyyleinä löytyvät moderni, romanttinen ja luonnollinen. 

Lue lisää:

Kuinka saat puutarhastasi päivän serotoniini annoksen?

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit puutarhastasi enemmän?